
Słynną w Europie bajkę o cygańskiej zupie z grabiowego kołka opowiadano i u nas.
Przepisów na zupę z kołka jest wiele. Są zróżnicowane, zwykle zależnie od geografii, tradycji kulinarnych i dostępności produktów w danej lokalizacji. Jak wygląda sprawa na Śląsku Cieszyńskim?
Skromnie lecz smacznie.
W bajkowych zbiorach Józefa Ondrusza przepis znajdujemy następujący:
Składniki:
1 kołek od grabi
sól i kmin
piętka suchego chleba
odrobina okrasy
Przyrządzenie:
1. Bądź sprytnym Cygónym. Przyjdź po prośbie na noc ku wiejskiej chałpie.
2. Poproś o garnek i wodę. Zacznij gotować nad ogniskiem wywar z kołka.
3. Ciekawskiej gospodyni powiedz, że oto warzisz cygański specjał.
4. Skosztuj, powiedz iż wyśmienity, lecz brakuje mu nieco kminu i soli.
5. Dodaj kmin i sól, które podaruje ci ciekawska gospodyni.
6. Powtórz krok 4 i 5, tym razem z chlebem, a następnie z okrasą.
7. Voilà! Ugość siebie i wdzięcznych tobie gospodarzy pyszną zupą.
Smacznego!