Zupa z kołka po cieszyńsku

Słynną w Europie bajkę o cygańskiej zupie z grabiowego kołka opowiadano i u nas.

Przepisów na zupę z kołka jest wiele. Są zróżnicowane, zwykle zależnie od geografii, tradycji kulinarnych i dostępności produktów w danej lokalizacji. Jak wygląda sprawa na Śląsku Cieszyńskim?

Skromnie lecz smacznie.

W bajkowych zbiorach Józefa Ondrusza przepis znajdujemy następujący:

Składniki:

1 kołek od grabi

sól i kmin

piętka suchego chleba

odrobina okrasy

Przyrządzenie:

1. Bądź sprytnym Cygónym. Przyjdź po prośbie na noc ku wiejskiej chałpie.

2. Poproś o garnek i wodę. Zacznij gotować nad ogniskiem wywar z kołka.

3. Ciekawskiej gospodyni powiedz, że oto warzisz cygański specjał.

4. Skosztuj, powiedz iż wyśmienity, lecz brakuje mu nieco kminu i soli.

5. Dodaj kmin i sól, które podaruje ci ciekawska gospodyni.

6. Powtórz krok 4 i 5, tym razem z chlebem, a następnie z okrasą.

7. Voilà! Ugość siebie i wdzięcznych tobie gospodarzy pyszną zupą.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *